la trappeTijdens de WaterForce Zomerborrel bezoeken we in Brabant twee bijzondere waterzuiveringen, bij Van Helvoirt Groenprojecten en bij de brouwerij van La Trappe in Berkel-Enschot. Met natuurlijk een bierproeveij en een gezamenlijke maaltijd.

Bezoek aan Van Helvoirt Groenprojecten
Van Helvoirt Groenprojecten is een Brabants bedrijf dat zich bezig houdt met tuinontwerp, -aanleg en -onderhoud. Niet heel bijzonder, denk je wellicht, maar eigenaar Bert van Helvoirt is een visionair met een heel open mind voor kansvergroting. Op heel veel domeinen: onderwijs speelt een rol op zijn bedrijf, samenwerking is hem met de paplepel ingegoten en het milieubesef is diepgeworteld. Toen zijn bedrijfsgebouw uit zijn voegen groeide moest er iets nieuws komen. En dat werd een bijzonder gebouw dat al veel prijzen gewonnen heeft, en dat werd ontworpen door collectief Bouwteam+. Frank van Dien ontwierp er de waterzuivering mbv helofytenfilters, en geeft ons een rondleiding. Er is een 'gewoon' helofytenfilter, en een tweede filter met een experimenteel en revolutionair ontwerp, dat al zeven jaar doet wat het moet doen: afvalwater omzetten in hergebruikwater om de toiletten mee te spoelen.

Bezoek aan Abdij Koningshoeven en Brouwerij La Trappe
Hierna gaan we naar de nabijgelegen abdij Koningshoeven met de brouwerij van La Trappe. We krijgen daar uitleg over hún unieke waterzuivering, verzorgd door István Koller, de specialist van waterschap De Dommel.

Dan wordt het hoog tijd om de productie van de brouwerij te keuren! En tot slot gaan we uit eten.

WaterForce Zomerborrel

  • datum: vrijdag 28 juni 2019
  • tijd, adres: details volgen

Contact
Frank van Dien, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Go To Top